De kracht van waarnemen

Ik heb zijn boek ‘De logica van geluk‘ ‘nog niet gelezen. Wel bekeek ik meerdere keren het gesprek dat Mo Gawdat voerde met Humberto Tan in RTL Late Night. Ik heb de ruim vijf minuten durende video onderaan mijn bericht ingevoegd.

Wat mij natuurlijk aanspreekt aan deze man, die met zijn boek en lezingen een groot publiek weet te bereiken, is dat hij zichzelf heeft getraind om zijn gedachtes te kunnen waarnemen. En ze er ook te laten zijn. Wat hij echter niet doet, is zichzelf identificeren met gedachtes die hem ongelukkig maken. Hij kiest er bewust voor om zijn hersenen te instrueren hoe ze moeten denken.

Als hij denkt ‘Mijn zoon is overleden.’, dan identificeert hij zich niet met de vader die zijn zoon is verloren maar met de vader van een zoon die heeft geleefd. Hij vervangt de gedachte die hem ongelukkig maakt door een vreugdevolle of nuttige gedachte.

In het gesprek beaamt hij dat zijn gelukslogica de nodige oefening vraagt. Dat is ook mijn ervaring. Het vraagt een groot zelfbewustzijn om je gedachtes en gevoelens waar te kunnen nemen in het moment en jezelf er direct van te onthechten. Daar bovenop komt dan nog dat je je hersenen de opdracht geeft om een vreugdevolle of nuttige gedachte te hebben. Het is duidelijk dat dit de nodige training vereist en dat je hier, zeker in het begin, achteraf mee aan de slag gaat. Je kunt altijd een impactvolle situatie terugfilmen en kijken naar wat je toen dacht en voelde. En op elk moment kun je dan toepassen wat Mo Gawdat onderwijst. Dat is het mooie ervan, het is tijdloos.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “De kracht van waarnemen”