Kijk ook eens naar jezelf als je een probleem wilt oplossen

Zodra je een probleem denkt te hebben opgelost dient de volgende zich alweer aan.

  • Er is bij je ingebroken op kantoor. 
  • Je relatie met een manager in je organisatie is slecht te noemen.
  • Het ziekteverzuim in je bedrijf loopt op. 
  • Je hebt producten moeten terugroepen.

Doe vooral wat je normaal zou doen als een dergelijk probleem zich voordoet.

Maar doe ook iets anders!

Sta eens werkelijk stil bij wat de ongewenste situatie in jou losmaakt. 

Welke gedachten roept het bij je op?
Welke gevoelens roept het bij je op?

Wauw! 

Wat er nu naar bovenkomt heeft niets met de ontstane situatie te maken maar alles met je innerlijke wereld. Je verhoudt je met je gedachten en gevoelens tot iets of iemand. In het voorbeeld van de manager waarmee je een beroerde relatie hebt voel je bijvoorbeeld teleurstelling. Je bent niet teleurgesteld in hem. Echt niet. De beste man brengt door zijn gedrag een gevoel van teleurstelling in jou opnieuw tot leven. Of een gevoel van afkeur, of onzekerheid. Of wat het ook is dat je denkt of voelt. 

Door geen gebruik te maken van gedachtes en gevoelens die jou niet meer dienen, trek je meer van hetzelfde aan.

Zolang je niets doet met bijvoorbeeld je gevoel van teleurstelling, zul je situaties aantrekken die jou teleurstellen. Maar ook: zolang je geen eigen verantwoordelijkheid neemt voor je gedachtes en gevoelens, zul je de oplossing buiten jezelf zoeken en bijvoorbeeld deze manager vervangen door iemand die jou goed ligt. 

Leg het verband

In eerste instantie lijkt je probleem daarmee opgelost, totdat een nieuw probleem zich op een andere plek aandient. Maar omdat je het verband niet ziet, ben je altijd buiten jezelf van alles aan het fixen en te druk om het nodige innerlijk werk te doen dat voorkomt dat problemen zich telkens in een andere vorm aandienen.

Wil je een keer met mij je gedachtes en gevoelens onderzoeken, zodat je zaken structureel oplost?

Plan dan nu een gratis reflectiemoment met mij in.

 

.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *