‘Het leven is een feestje maar je moet de slingers wel zelf ophangen’

Gepubliceerd door Simone Kuiter op

Lekker aan het schrijven in de tuin.

Ik zie een hoop lifestyle en mindset coaches inspelen op deze uitspraak (zie titel van deze blog). De boodschap die de boventoon voert is dat geluk een keuze is.

Is dat wel zo?

Onlangs viel mijn oog op deze quote:

Alles wat er op dit moment is, is een gevolg van de keuzes die je hebt gemaakt.”

Bam! Die kwam hard aan.

Even daarvoor las ik met dikke tranen in mijn ogen het verhaal van een vader die onverwachts zijn jonge kindje had verloren. Ik vroeg me af of het waar was. Is zijn grote verdriet en verlies het gevolg van een eerder gemaakte keuze?

Ik kwam niet verder dan de gedachte dan dat hij eerder in zijn leven er mogelijk bewust voor heeft gekozen om vader te worden en dat hem dit gegeven is. Natuurlijk, als hij geen vader was geworden, dan was hij niet in deze situatie terechtgekomen. Maar tjezus, je zou maar zo’n quote onder ogen krijgen als je net je kindje hebt begraven of als je in een depressie zit of misschien net te horen hebt gekregen dat je ongeneeslijk ziek bent. Waarom dit soort absolute waarheden de wereld in slingeren die vaak geen recht doen aan iemands persoonlijke situatie? 

Ik heb dan ook moeite met dergelijke ongenuanceerde uitspraken. Het wekt de suggestie dat je verkeerde keuzes kunt maken en dat het aan jezelf ligt als je wensen of verlangens niet uitkomen.

Ook ik heb de visie dat geluk een keuze is. Maar wel eentje vanuit bewustzijn. Als je je ergens onbewust van bent, dan kun je geen onderscheid maken tussen de ongelukkige omstandigheden waarin je verkeert en je innerlijke ZIJN. Dat in wezen niets of niemand nodig heeft om gelukkig te zijn. In het vergroten van je bewustzijn kun je investeren, maar dat heeft tijd nodig en kun je niet afdwingen. Je kunt wel alles wat je overkomt gebruiken voor het vergroten van je bewustzijn. Maar iets voor zijn, daar geloof ik niet in.

Is alles een gevolg van de keuzes die je maakt? In mijn ogen niet. Je kunt wel kiezen hoe je omgaat met dat wat je overkomt. Zoals de bewuste vader, die een prachtig eerbetoon schreef aan zijn allerliefste kleine meisje. “De wereld kan wat van je leren, Julie.” Zo schrijft hij. 

En of! 

Prachtig verwoord. Respect voor de manier waarop hij uiting geeft aan het grote leed dat hem en zijn gezin / familie treft.

Categorieën: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *